dotted-banner.png
epuletgepeszet

Épületgépészeti rendszerek méréses vizsgálatára van szüksége?

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Írjon nekünk

Épületgépészeti rendszerek méréses vizsgálata


Az épület és az épületet ellátó épületgépészeti rendszerek méréses vizsgálata számos esetben indokolt. Az épület helyiségeiben hőmérséklet adatgyűjtőkkel párhuzamosan akár 30 helyen tudunk méréseket végezni, melyekkel pontos képet kapunk az épületben, illetve a helyiségeken belül kialakuló hőmérséklet viszonyokról. Az adatgyűjtőkkel folyamatos, akár több héten keresztül történő mérésre is lehetőség van, mellyel az épület nappali, éjszakai, hétvégi üzem közben kialakuló légállapota vizsgálható, a mérési eredmények ismeretében a szükséges beavatkozások elvégezhetőek, melyek energiamegtakarítást és hőkomfort javulást eredményeznek.

Tapasztalatunk szerint a következő esetekben bizonyul hasznosnak az épület méréses vizsgálata:

  • Az épület egyes részei alul, míg más részei túlfűtöttek
  • Általánosan magas vagy alacsony belső hőmérséklet esetén
  • Egyéb komplex esetekben, ahol a méréses vizsgálatok mutathatnak rá a rosszul működő rendszerelemre

A méréseket az alábbi három területre kiterjedően tudjuk elvégezni:

  • 1.Helyiségek belső légállapotának mérése
  • 2.Légtechnikai rendszerek mérése és beszabályozása
  • 3.Fűtési és hűtési rendszerek mérése és beszabályozása

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a mérések elvégzéséhez!

 

1. Helyiségek légállapota

Az emberi tartózkodásra szolgáló helyiségekben komfort és energetikai szempontból is kiemelkedő jelentősége van a belső légállapotnak, illetve a levegő minőségnek. A hőmérséklet, a páratartalom és a CO2 koncentráció tekintetében a pillanatnyi értékek mérésére kézi műszerrel, illetve az akár több héten keresztül történő mérések adatsorainak rögzítésére adatgyűjtőkkel állunk rendelkezésre. A mintavételezés gyakorisága tetszőlegesen megválasztható (pl. 1-15 perc között). A méréseket a helyiségeken belül, illetve a légtechnikai rendszerekben (légkezelő berendezésben, légcsatornában, végpontokon) egyaránt el tudjuk végezni. Az adatsorok kiértékelésével hasznos információkhoz juthatunk a helyiségen belüli légállapot jellemzőkről és azok adott időszak alatti lefutásáról, valamint az épületgépészeti rendszerek üzemviteli jellemzőiről is, melyek alapján a javaslatot adunk az energetikai és komfort szempontból szükséges intézkedésekre.

mrs 4

2. Légtechnikai rendszerek

A légtechnikai rendszerek légszállításának fokozott jelentősége van mind komfort, mind energetikai szempontból. A tartózkodási zónában a levegő áramlási sebességének kiemelkedő szerepe van a komfortérzet szempontjából. A légtechnikai rendszerek vonatkozásában a légcsatornákon belüli, illetve a végpontokon történő légsebesség és levegő térfogatáram, ezen kívül a tartózkodási zónában tapasztalható levegő áramlási sebesség mérésére alkalmas műszerekkel állunk rendelkezésre. A mérések alapján meghatározott levegő térfogatáramok összehasonlíthatóak a tervezett értékekkel, ezáltal tájékozódhatunk arról, hogy az adott rendszer beszabályozása megfelelő-e, valamint légszállítás és komfort szempontból értékelhető az adott légtechnikai rendszer, illetve rendszerelem.

mrs 13. Fűtési és hűtési rendszerek

A fűtési és hűtési rendszerek vonatkozásában a térfogatáram és a felületi hőmérséklet mérésére alkalmas műszerekkel állunk rendelkezésre.

A fűtő és hűtővíz térfogatáramok mérése által tájékozódhatunk arról, hogy az adott rendszer hidraulikai beszabályozása megfelelő-e. A hidraulikai beszabályozás célja, hogy a beszabályozó szelepeken olyan nyomáskülönbségeket (ellenállásokat) állítsunk be, amelyek mellett minden szelepen a tervezett térfogatáram alakul ki. A beszabályozás során – a gazdaságos üzemeltetés érdekében – arra kell törekedni, hogy a szelepeken alkalmazott nyomáskülönbségek a lehető legkisebbek legyenek, biztosítva ezzel a szivattyú optimális munkapontját, amely energetikai szempontból szükséges. A beszabályozás által a túl- és alulfűtések, illetve túl- és alulhűtések elkerülhetőek, ezáltal a hőkomfort jelentősen javul.

A hőmérséklet mérését (pl. előremenő és visszatérő vízhőmérséklet) a pillanatnyi értékének mérésén túl, akár több héten keresztül történő mérések adatsorainak rögzítésére alkalmas adatgyűjtőkkel tudjuk elvégezni. A mintavételezés gyakorisága tetszőlegesen megválasztható. Az adatsorok kiértékelésével hasznos információkhoz jutunk a fűtési és hűtési rendszerek üzemviteli jellemzőiről, melyek alapján a javaslatot adunk az energetikai és komfort szempontból szükséges intézkedésekre.

Helyiségek légállapotának mérésére alkalmas műszereink:

kimo-aq-200

KIMO AQ 200
Hőmérséklet és relatív páratartalom mérése.

kimo-aq-100

KIMO AQ 100
Hőmérséklet, relatív páratartalom és CO2 koncentráció mérése.

kimo-leghomerseklet-adatgyujtok

KIMO léghőmérséklet adatgyűjtők
Folyamatos adatgyűjtésre alkalmas szabadon programozható készülék. Jellemzően 10 percenként rögzítjük a helyiségben mért hőmérséklet és relatív páratartalom értéket, akár több héten keresztül, majd a mérési adatokat az adatgyűjtőhöz tartozó szoftver segítségével kiértékeljük.

Légtechnikai rendszerek mérésére és beszabályozására alkalmas műszereink:

KIMO DBM 700

KIMO DBM 700
Légtechnikai műszer mennyezeti anemosztátok és rácsok befújt vagy elszívott levegő térfogatáramának, hőmérsékletének mérésére.

KIMO VT 200

KIMO VT 200
Hődrótos légsebesség/térfogatáram/léghőmérséklet mérésére alkalmas műszer.

Kiegészítők:

KIMO K75 300*300 mm

KIMO K120 450*450 mm

KIMO K150 550*100 mm garatok

KIMO LV 110

KIMO LV 110
Szárnykerekes légsebesség/térfogatáram/léghőmérséklet mérésére alkalmas műszer. Kiegészítő KIMO K25 200*200 mm-es garattal anemosztátok mérésére.

KIMO CT 50

KIMO CT 50
Tachométer optikai érzékelővel fordulatszám-mérésre alkalmas mérőfejjel (pl. ventilátor fordulatszám).

SMA M 266

SMA M 266
Lakatfogó villamos teljesítmény felvétel méréséhez.

Fűtési és hűtési rendszerek mérésére és beszabályozására alkalmas műszereink:

TA CBI II

TA CBI II
Beszabályozó készülék, amely nyomáskülönbséget, térfogatáramot és hőmérsékletet mér.

KIMO felületi hőmérsékletérzékelők

KIMO felületi hőmérsékletérzékelők
Adatgyűjtőinkhez rendelkezünk olyan kiegészítőkkel, melyek felületi hőmérséklet mérésére alkalmasak. Az adatgyűjtővel lehetőség van folyamatosan mérni és rögzíteni pl. a hőellátó rendszer előremenő és visszatérő vezetékeinek felületi hőmérsékletét, melynek segítségével a hőellátó rendszer működése vizsgálható.

ugyfel-ico.png
916
SIKERES PROJEKT
ugyfel-ico.png
1211
ELÉGEDETT ÜGYFÉL
ugyfel-ico.png
78
MEGNYERT PÁLYÁZAT

KAPCSOLAT

CÍM

2310 Szigetszentmiklós, Deák Ferenc u. 2. fszt. 3.

TELEFON

+36 30 964 2500