dotted-banner.png
sri okosepulet mutato szamitasa

SRI okosépület-mutató számítása

Vegye fel velünk a kapcsolatot

Írjon nekünk

SRI okosépület-mutató számítása

 

Az okos épület olyan épület, amely az épület használóinak igényeihez illeszkedve működik (pl. az épületgépészeti és a világítási rendszerek szabályozása), figyelembe veszi a közműhálózat jelzéseit (pl. keresletoldali szabályozás, okos mérő), valamint információs és kommunikációs technológiákat és elektronikus rendszereket használ (pl. interneten keresztül elérhető épületirányítási rendszer). Az épületenergetikai direktíva előírta az önkéntes európai rendszer kidolgozását az épületek okosépület-mutatójának értékelésére.

Az okosépület-mutató (SRI, smart readiness indicator) célja, hogy az épület intelligencia hozzáadott értékét kézzelfoghatóbbá tegye az épülethasználók, a tulajdonosok és a bérlők számára. Az önkéntes minősítési rendszert az Európai Bizottság megbízásából a közelmúltban fejlesztette ki és tesztelte egy konzorcium (VITO, Waide Strategic Efficiency Europe). A javasolt SRI-módszer kvalitatív minősítési rendszer. A minősítési rendszer az épületben található okos szolgáltatások és az általuk kínált funkciók értékelésén alapul. Mindegyik szolgáltatás megvalósítható különféle fokú „intelligenciával” („funkcionális szinteknek” nevezzük). Az okos szolgáltatások 9 területen belül épülnek fel:

   1. Fűtés

   2. Hűtés

   3. Használati meleg víz

   4. Szabályozott szellőzés

   5. Világítás

   6. Dinamikus épületburkolat

   7. Villamos energia

   8. Elektromos jármű töltése

   9. Monitoring és ellenőrzés

Az okos szolgáltatások mindegyikéhez 2-5 funkcionális szint került meghatározásra. A magasabb funkcionális szint tükrözi a szolgáltatás „okosabb” megvalósítását, amely általában kedvezőbb hatásokat eredményez az épületet használóknak vagy a hálózatnak, mint az alacsonyabb funkcionális szintű szolgáltatások.

Az okos szolgáltatás számos hatást gyakorolhat a felhasználókra és az energiahálózatra. Hét hatáskategóriát veszünk figyelembe:

   1. Energiamegtakarítás a helyszínen

Ez a hatáskategória az okos szolgáltatások hatására jelentkező energiamegtakarításra vonatkozik. Nem az épület teljes energiamegtakarítását vesszük figyelembe, hanem csak az okos technológiák által biztosított részt, például a helyiség hőmérséklet jobb szabályozásának eredményét.

   2. Rugalmasság a hálózat és a tárolás szempontjából

Ez a hatáskategória azt fejezi ki, hogy az épület energiaellátása mennyire rugalmas a hálózat és az energiatárolás szempontjából. Ez a villamosenergia hálózatra, valamint a távfűtési és hűtési hálózatokra is értendő.

   3. Komfort

Ez a hatáskategória azt fejezi ki, hogy a szolgáltatások milyen hatással vannak az épülethasználók komfortjára. A komfort a fizikai környezet tudatos és tudattalan érzékelésére utal, ideértve a hőkomfortot, az akusztikai komfortot és a vizuális komfortot (pl. megfelelő megvilágítási szint biztosítása vakító fény nélkül).

   4. Kényelem

Ez a hatáskategória arra utal, hogy a szolgáltatások milyen mértékben befolyásolják az épülethasználók kényelmét, azaz milyen mértékben könnyítik meg az életet.

   5. Jólét és egészség

Ez a hatáskategória a szolgáltatásoknak az épületet használók jólétére és egészségére gyakorolt ​​hatására vonatkozik. Például az okosabb szabályozó rendszer javíthatja a beltéri levegő minőségét a hagyományos szabályozáshoz képest, ezáltal javítva az épületet használók jólétét, és pozitív hatással lehet az egészségükre.

   6. Karbantartás és a hiba előrejelzése

Az automatikus hibakeresés és diagnosztizálás jelentősen javíthatja az épületet ellátó rendszerek karbantartását és üzemeltetését. A nem hatékony működés észlelése és diagnosztizálása pozitívan befolyásolja az épületet ellátó rendszerek energetikai hatékonyságát.

   7. Tájékoztatás az épületet használók részére

Az épület üzemeltetésére vonatkozó információkról történő tájékoztatás az épületet használók részére.

Az SRI pontszám kiszámítása az okos szolgáltatások vizsgálatával kezdődik: megvizsgáljuk az épületben elérhető szolgáltatásokat és meghatározzuk azok funkcionális szintjét. Az egyes szolgáltatások pontszámának meghatározása után az összesített hatást kiszámítjuk az okos szolgáltatásokkal érintett 9 területre. Az adott terület (pl. fűtés, hűtés) pontszámát a terület szolgáltatásainak egyéni pontszáma és az elméleti maximális egyéni pontszámok arányában (százalékban kifejezve) számítjuk ki. A 7 hatáskategória esetében ezután kiszámoljuk a teljes hatás pontszámát a területek pontszámainak súlyozott összegeként. Az SRI értéket ezután a 7 összesített pontszám súlyozott összege alapján számoljuk ki. 

sri 3

Az SRI segítségével feltérképezhetőek azok a területek, amelyeken érdemes beavatkozni annak érdekében, hogy az épület intelligensebb legyen, amely a felhasználók igényeihez és a hálózatoz jobban illeszkedik. Az SRI minősítést elsősorban nagyobb épületek esetén ajánljuk elkészíttetni, mely meglévő épület vizsgálatára vagy új építésű épületnél akár a tervezési fázisban történő vizsgálatra is alkalmas.

Ha Önnek SRI okosépület-mutató számításra van szüksége, kérjük szíveskedjen felvenni velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

ugyfel-ico.png
916
SIKERES PROJEKT
ugyfel-ico.png
1211
ELÉGEDETT ÜGYFÉL
ugyfel-ico.png
78
MEGNYERT PÁLYÁZAT

KAPCSOLAT

CÍM

2310 Szigetszentmiklós, Deák Ferenc u. 2. fszt. 3.

TELEFON

+36 30 964 2500